okt29

Servis za pomoć u kući majkama dece do godinu dana

Servis za pomoć u kući majkama dece do godinu dana

Projekat

Projekat "Servis za pomoć u kući majkama dece do godinu dana" je realizovan uz finansijsku podršku Ministarstva za brigu o porodici i demografiju u periodu od avgusta do kraja oktobra 2021. godine, a u okviru projekta smo imale obuhvat od 33 majke koje su se porodile u periodu od 01.01.2021. do 01.08.2021. godine, odnosno obuhvat od 34 beba, jer je jedna porodica blizanačka. Za naše korisnice smo organizovale i dve besplatne radionice/savetovališta u saradnji sa Dr Milanom Tošić iz pedijatrijske ordinacije Dr Dudica Milenović iz Niša i obezbedile dva sponzora za podelu poklona bebama i to firma "STEFAN" iz Arilja i firma "ZEN" iz Niša.

Opšti zaključak projekta je da se mlade mame u malim sredinama ustručavaju da potraže pomoć u kući jer su vaspitane da sve moraju da mogu, odnosno da u isto vreme čuvaju bebu i obavljaju sve kućne poslove, pa su hronično umorne i neispavane.
Takođe zaključujemo na osnovu broja rođenih beba da uskoro u Svrljigu neće biti podmlatka, a naročito u selima opštine Svrljig, jer su od 34 beba koje smo obilazile, samo 3 rođene u selima, kojih ima 38 u sastavu opštine Svrljig, što je veoma loš pokazatelj prirodnog priraštaja u Svrljigu.