dec08

Заштитимо и сачувајмо здравље

Заштитимо и сачувајмо здравље

Пројекат

У оквиру пројекта подршке ромској популацији „Заштитимо и сачувајмо здравље“, финансираног из буџета Републике Србије - Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог у оквиру програма "Спровођење политика социјалног укључивања Рома и Ромкиња у Републици Србији за 2021. годину" у сарадњи са Поливалентном патронажном службом Дома Здравља Ниш и удружењем Рома "Авен Ромален" из Сврљига, одржана је радионица „Научи – препознај- провери„ чији је циљ едукација Ромкиња за самопреглед дојке.
Самопреглед дојке је један од начина којим се повећава свест жена о значају прегледа дојке, смањује страх од скрининг прегледа и повећава мотивисаност жена за учешће у скрининг програмима. Самопреглед подразумева инспекцију и палпацију дојке и регионалних лимфних жлезда које сама жена спроводи сваког месеца. Самопреглед дојке ће омогућити женама да најбрже примете евентуалну промену коју раније нису имале. За успешан самопреглед дојке потребно је познавање нормалног стања дојке и правилне технике самопрегледа.
Циљ едукације је подизање свести жена о значају редовних прегледа, раног откривања промена на дојци и информисање о значају скрининг програма а све у правцу смањења умирања од ове болести.