feb03

Seminar o politici bezbednosti

Seminar o politici bezbednosti

Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Misija OEBS u Srbiji , od 31. januara do 2. februara 2011. godine u Nišu, organizovali su za predstavnike organizacija civilnog društva jugoistočne Srbije trening za nadzor nad politikom bezbednosti na lokalnom i nacionalnom nivou. Etno forum je prisustvovao ovoj obuci u cilju unapredjivanja znanja o politici bezbednosti i demokratizaciji misli.

U realizaciji treninga učestvovali su treneri i predavači, koji dolaze iz akademske zajednice i civilnog društva. Pored njih, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije razmenili su iskustva sa učesnicima o saradnji sa civilnim društvom i ukazali na uspešne modele saradnje.

Panel sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova omogućio je učesnicima bolje razumevanje povezanosti nacionalnog i lokalnog nivoa po pitanju bezbednosti, i ukazao je na mogućnosti saradnje OCD sa državnim institucijama na lokalnom nivou. Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Željko Milenić, načelnik Odseka za rad policije u lokalnoj zajednici u Upravi policije, Mirjana Marković, iz Uprave kriminalističke policije, i Jovica Stojmenović iz Sektora unutrašnje kontrole policije izneli su konkretne primere rada svojih organizacionih jedinica, kao i primere dosadašnje saradnje sa organizacijama civilnog društva. Panel sa predstavnikom Ministarstva odbrane – potpukovnikom Duškom Žujovićem iz Odeljenja za civilno-vojnu saradnju Generalštaba Vojske Srbije imao je za cilj da učesnike seminara upozna sa konceptom civilno-vojne saradnje i mogućnostima saradnje između građana i vojske.