Dobrodošli na zvaničnu prezentaciju "ETNO FORUM"-a, Udruženje žena iz Svrljiga. Na ovoj strani možete pročitati sve aktuelne aktivnosti.

jan28

"Magijski obredi iz okoline Svrljiga"

Ministarstvo kulture i informisanja, finansijski je podržalo sa 100.000 dinara štampanje knjige ''Magijski obredi iz okoline Svrljiga'', po projektu udruženja žena ''Etno forum'' Svrljig. Realizaciju ovog projekta su takođe pomogli gospodin Velizar Jović koji je sakupio materijal za knjigu, kao i gospođa Ana Micić Pavlović, urednik i lektor knjige. Knjiga je zbirka magija ( mađije ), koje se prenose sa kolena na koleno, uglavnom po ženskoj liniji, a koriste se u razne svrhe počev od ljubavnih čini, pa sve do isceliteljskih. Osim tih ''praktičnih'' primera, opisani su naši narodni običaji za praznike kao što su Uskrs, Đurđevdan, krsna slava i tako dalje. Sve u svemu, to je lagano štivo za čitanje, koje će verujemo svima biti interesantno jer ima za svakog po nešto.

avg19

Književno veče Zorice Sentić ''Darujmo reč''‏

Udruženje žena ''Etno forum'' Svrljig, u saradnji sa Kulturnim centrom Svrljig, organizovali su književno veče Zorice Sentić- DARUJMO REČ, 14.06.2012. u 19.00 časova u Kulturnom centru. Na književnoj večeri bile su promovisane knjige Zorice Sentić ''Ugasi tišinu'', ''Priče ne priče'' i ''Ugasi tišinu br.2-ja nas volim''. Kao deo humanitarne akcije DARUJMO REČ, književnica i autorka akcije Zorica Sentić, pozvala je sve goste da dobrovoljnim prilogom književnoj večeri-jednom knjigom, pomognu školskim, seoskim bibliotekama u opštini Svrljig, čemu su se oni vrlo rado odazvali.

maj01

Upis romske dece u gradsku biblioteku

U saradnji sa direktorom Kulturnog centra u Svrljigu, gospodinom Gavrilović Zoranom, romskoj deci sa kojom radimo već godinu dana u okviru akcije ''Vi ste na potezu'', omogućen je besplatan upis u gradsku biblioteku.

dec10

"Darujmo reč"

Udruženje žena ''Etno forum'' Svrljig je još jednom uspešno realizovalo akciju književnice Zorice Sentić, pod nazivom ''Darujmo reč'', u selu Drajinac, podelivši knjige učenicima seoske škole. Akciju je podržala matična osnovna škola ''Dobrila Stambolić'', na čelu sa direktorom Zoranom Nikodijević.

avg19

Izlet do Niške tvrđave sa polaznicima škole šaha‏

Kao nagradu za uspešnu školsku godinu za nama, materijalno ugroženu decu sa kojom radimo već godinu dana u okviru akcije ''Vi ste na potezu'', odveli smo na izlet do Niške tvrđave gde smo igrali šah, klackali se, ljuljali i vozili vozićem, a zatim se počastili u MC Donaldsu.

maj01

Darujmo reč u selu Prekonoga

Akcija književnice Zorice Sentić pod nazivom ''Darujmo reč'', po drugi put je realizovana u selu Prekonoga u krugu sedmočlane porodice Ver, koji su od Centra za socijalni rad privremeno dobili na korišćenje kućicu na kraju sela. Od majke Klaudije, rodom iz Rumunije, koja je rodila petoro srpske dece našem sugrađaninu Slobodanu, saznale smo da u kući nema vode ni kupatila i da deca, iako su odlični učenici i jako lepo vaspitani, moraju da žive u takvim uslovima, jedva sastavljajući kraj s' krajem, često i bez para za hleb.
Udruženje žena ''Etno forum'', u narednom periodu će se truditi da ovoj porodici obezbedi pomoć u hrani, garderobi i ostalim potrepštinama.
Svi zainteresovani donatori mogu nam se javiti da zajedno pomognemo ovoj porodici.